En liten bit godhet. Det skriver Wellibites på sina påsar med ”nyttigt” godis framtaget av en ”svensk apotekare och kostexpert”. Det känns ju tryggt och seriöst. Godiset är veganskt, ska ha naturliga smaker och innehåller inget socker. I stället är det malititol och erytritol som står för sötman.

Så, är det gott? Börjar från höger. Påsen innehåller gelégodis med en sursockrad yta i med smakerna svarta vinbär och ananas/passion.

Svarta vinbär för tankarna till sylt. Bärsmaken känns visserligen äkta, men trubbas av på grund av sötman. Ananas/passion är bättre. Här är båda frukterna närvarande i sin äkta form. Inte så dumt.

Nästa påse – hallon och lakrits, som alla mer eller mindre lyckat ska kombinera i dag. Det här är en mindre lyckad variant. Hallongodiset smakar visserligen hallon, men ganska odistinkt. Lite som söt hallonkräm. Och lakritsen har en mycket mjuk konsistens. Godiset fastnar på varenda tand. Att äta dem tillsammans är en schizofren upplevelse.

Så sista påsen – hallon och fläder. En lovande, somrig kombination. Hallon först. Smaken finns där. Det smakar hyfsat likt ett nyplockat bär, men dränkt i socker. Hallon har en sådan naturlig syra och sötma som tyvärr inte når ända fram.

Fläder är en fullträff. Här är sötman befogad. Den behövs för att få fram den där fräscha smaken av flädersaft, och här tar den inte över. En påse med bara dessa skulle jag inte tröttna på.

Sammantaget får man ge cred för ambitionen. Men åtminstone jag skulle uppskatta ett lite ”vuxnare” godis.