Jag är 40 år och bor på Öster Mälarstrand i Västerås med min labrador Simba. Hattarna är – och har varit – många. Intressena likaså. Därför blandar den här webbplatsen inlägg om mat, foto, språk, politik, hållbarhet, teknik, jobb och hundar. Det som faller mig in, helt enkelt.

Jobb

Jag är CTO (Chief Technical Officer) och utvecklingschef på Ethos Evaluate. Evaluate är en plattform för att utvärdera och hålla dialog med sina leverantörer i hållbarhetsfrågor, vilket är en stor del av kärnan i hållbarhetsarbetet. Med flera smarta verktyg för att analysera risker, samla in rätt information, bygga upp kunskap och dokumentation om leverantörerna och göra egna utvärderingar. Allt i ett tydligt och överskådligt gränssnitt.

Jag tjänstgör också som nämndeman i Västmanlands tingsrätt.

Min bakgrund

Jag har gjort mycket, för många. Här är en del av min historia.

Daniel Ernerot AB

2017-2019

I mitt eget företag tog jag uppdrag inom hela min bredd. Som copywriter, manusförfattare, digital strateg och utvecklare. Ja, även inom foto, film och ljud. Och rent allmänt som en konsult som kan mycket om mycket. Allra mest jobbade jag med Xtractor som uppdragsgivare i både viktiga och spännande kompetensutvecklingsprojekt.

Contento/ContentoWassum (numera Learnify och Contento)

2006-2017

Bakom de många namnen finns ett av de ledande företagen inom digitalt lärande i Sverige. Framför allt inom bank, finans och försäkring där medarbetare ständigt möter nya lagkrav att förhålla sig till. Nordea, Swedbank, SEB, ICA Banken och Handelsbanken är nära kunder, liksom många mindre banker och finansinstitut. Men på kundlistan finns även Skolverket, Kommunal, Lärarförbundet, Ahlsell, Teknikcollege och många andra i en bred flora av branscher.

På Contento har jag jobbat som manusförfattare och Creative Director. Dessutom med koncept- och affärsutveckling. Jag har bland annat haft förmånen att vara huvudförfattare till den årliga kunskapsuppdateringen (ÅKU) som rådgivare på banker går igenom varje år för att dels behålla sin SwedSec-licens, dels vara uppdaterade på nya lagar, regler och aktuella utmaningar i jobbet. ÅKU har belönats med priser både i Sverige och internationellt.

Jag är dessutom “pappa” till Learning Portal, en lärportal med över 100 000 användare som jag byggt från grunden och senare utvecklat tillsammans med Contentos många talanger.

Concipio

2003-2006

Tillsammans med talangen Emil Holmström drev jag en reklambyrå inriktad på copywriting. Vi hade många spännande uppdrag och kunder. Apsis, Froosh, Konica Minolta, EdgeGuide, Ovako Steel, Loopia, Water Company, Jens of Sweden, Computer Associates är några av dem. Både små och stora. Men alla lika roliga.

Eftersom ord var vårt viktigaste verktyg började vi fundera på varför vi säger som vi gör, och varför det heter som det heter. Vi började skicka ut dagliga mejl med ordhistorier till vänner och bekanta. Det växte till ett dagligt ordbrev med över 30 000 prenumeranter. Vi döpte det till "Om ett ord".

Det ledde till två böcker: Om ett ord och (föga fantasifullt) Om ett ord 2. Klickar du på länkarna kan du köpa dem som e-böcker. Och fler böcker blev det, både spökskrivet och eget.

Tidigare år

Det börjar bli länge sen nu, och mest kuriosa, men några saker är värt att nämna. Jag startade eget redan som 18-åring och jobbade med webbutveckling och copywriting. Då var webben bara barnet. Jag hade idéer om att bygga webbar med lokalt innehåll, där lokala företag kunde nå ut. Medan jag hankade mig fram som egen träffade jag Fredrik. Fredrik bodde i Södertälje och hade samma idé. Jag flyttade dit och byggde en portal med namnet Kringelstan. De flesta som bor där vet det, men smeknamnet på staden kom ifrån att kvinnor (för det var nog bara kvinnor) sålde en speciell sorts kringlor vid stadens station. Portalen blev en succé. Vi fick med oss det lokala näringslivet, livesände matcher med SSK, publicerade mingelbilder och startade en sms-tjänst där lokala företag kunde sprida erbjudanden i närområdet. Det fanns många ambitioner, men ganska olika, och jag lämnade efter en tid. Men portalen levde i många år till.

Jag hade då lärt känna Christofer, en kille som en dag kom och installerade bredband via radiolänk. Det blev ett företag av det, med som mest 9 anställda och min första erfarenhet som vd. Vi var tidiga med lite mer avancerade trådlösa nät, till exempel i skolor, på hotell (som är standard nu) och inom logistiken. Men vi var lite för tidiga. Och så kom 9/11 som satte en extra sordin på marknaden. Då lämnade jag och gick vidare mot nya utmaningar, som det så fint heter. Och spännande blev det, ju.

Utbildning

Jag har inga examen att skryta med. Men kan ändå. Jag har liksom gått min egen väg, med mentorer, lång erfarenhet och eget lärande. Och jag har väldigt lätt för att lära mig nytt. Förstås har jag gått mindre utbildningar i skrivande, systemutveckling, marknadsföring och dramaturgi, men det mesta har jag lärt mig själv. Att sådant jag skrivit använts som kurslitteratur på reklamskolor gör mig stolt.

Andra om mig

Fantastiskt lösningsorienterad, tillmötesgående, pedagogisk, serviceminded... Kan fortsätta länge.
Daniel är en kreativ och prestigelös person med starkt resultatfokus och vilja att komma vidare. Vid formuleringskonflikter kommer han oftast med de förlösande förslagen som gör att man kan gå vidare, just när man håller på att tappa orken och bryta. Han läser dessutom kundens behov på ett lyhört sätt som gör ordrika förklaringar överflödiga. Han tänker därigenom snabbt och skräddarsytt åt kunden i stället för att pådyvla standardlösningar. Det gäller oavsett budskapets innehåll eller form.
Jag har haft förmånen att jobba med dig i ett antal projekt och jag har alltid varit imponerad av hur du i varje projekt lyckats fånga exakt det vi har velat. Du har alltid levererat i tid, och jag har alltid uppskattat din lågmälda och ditt briljanta intellekt.
I had a chance to work with Daniel and get to know some of his wide spectrum of skills from such fields as hands-on programming til creative, writing, photography, managerial and what not. I can give my best recommendations for Daniel as a dedicated, multi-skilled professional.
Jag hade nöjet att jobba med Daniel under ett par år. Först som kund/beställare och sedan som chef. Daniel har en sällsynt förmåga att ta in och förstå komplex information, att plocka ut det väsentliga och sedan förklara det på ett enkelt sätt i text, i bild eller att fånga det i film eller scenario. Lägg därtill att han har en social talang kombinerat med hög integritet så förstår du att Daniel är en högt värderad kollega, medarbetare eller konsult.
Jag har arbetat med Daniel i ett flertal produktioner. Det är alltid ett nöje. Han är professionell, kreativ och noggrann. Han har en genuin erfarenhet och en känsla för hur detaljer kan höja kvalitén på en produktion. När jag jobbar med Daniel vet jag också att han lyssnar på mina idéer, för trots sitt eget stora kunnande är han inlyssnande och öppen för andras tankar. Om förutsättningarna vid ett skarpt läge som en filmning förändras kan Daniel också snabbt hitta nya lösningar för bästa resultat. Daniel förmedlar kunnande, trygghet och värme i sin yrkesroll.